Opinieblog: Het verschil tussen de BOEREN en de BIO-INDUSTRIE
De BBB steeg gisteren flink in de Provinciale verkiezingen. 15 zetels in de 1e kamer. Ik ben niet politiek geëngageerd en heb niet op ze gestemd, maar deze winst is toch opmerkelijk.
Niet vreemd ook; het lot van de boeren in Nederland gaat veel mensen aan het hart. Ze worden bedreigd in hun voortbestaan en geofferd aan grote politieke en commerciële krachten.
Daarom gaan de boeren de straat op. Geef ze eens ongelijk. Deze mensen hebben bestaansrecht en het is goed dat ze voor zichzelf opkomen.
Maar wie zijn dat eigenlijk: de Boeren?
Boeren zijn voor mij kleinschalige (familie)bedrijven in landbouw en veeteelt die zorgen dat wij te eten hebben. Het romantische beeld van de boer die zijn akker bewerkt.
Toch? Of zie jij dat anders?
De sector is grofweg verdeeld in landbouw en veeteelt.
En deze blog gaat met name over die laatste.
De afgelopen zeventig jaar is de veeteelt totaal veranderd.
In de jaren 50 waren er nog meer dan 200.000 vee-houdende bedrijven in Nederland. Tegenwoordig nog zo’n 6000. In de branche werkten destijds een half miljoen mensen, tegenwoordig nog zo’n 120.000
Minder bedrijven dus die met minder mensen die gespecialiseerd en gemechaniseerd zijn en meer dieren houden.
Dat is ontstaan onder druk van overheid, banken, supermarkten en de consument die weinig wil betalen voor haar biefstuk, karbonade en kipfilet.
Een sector die wel wat hulp kan gebruiken en dat ook krijgt in de vorm van miljarden euro’s aan EU-subsidies.
En ze ligt nu behoorlijk onder vuur. Grote commerciële krachten willen dat de boeren verdwijnen om zo de voedselketen nog meer te domineren.
Er moeten nog minder familiebedrijven komen met nog minder mensen die nog meer dieren houden. Nog grotere megastallen dus.
En gecentraliseerde macht over voedsel.
Wie de macht over het voedsel heeft, heeft de macht over de mensheid die daar, naast energie, afhankelijk van is.
Om dat te voorkomen protesteren de boeren. Je zou dus kunnen constateren dat de Nederlandse boeren de laatste barricade zijn voor voedselcentralisatie en dat we ze allemaal zouden moeten steunen.
Het grote dilemma is wel steeds dat alle agrarische bedrijven op één grote hoop worden gegooid.
Kleinschalige familiebedrijven, landbouwbedrijven en megastallen met tienduizenden dieren worden gelijkgeschakeld onder de noemer: “DE BOEREN”.
En daarmee worden de belangen van de bio-industrie meegenomen in de strijd om bestaansrecht van de echte boeren in Nederland.
Megastallen zijn iets wezenlijk anders dan boeren.
Elke dag worden er in Nederland 1.7 miljoen dieren geslacht volgens het CBS. Dat zijn meer dan 1.5 miljoen kippen, 45.00 varkens en 5.000 koeien PER DAG.
Een groot deel daarvan is voor de export.
We praten hier dus niet over boeren, maar over grote corporates die wereldwijd enorme hoeveelheden vlees verkopen.
Je kunt je voorstellen dat dit op deze schaal haast onmogelijk uit te voeren is op “humane” wijze. (uitzonderingen daargelaten). Ondanks dat met allerlei innovaties getracht wordt het slachtproces diervriendelijker te laten zijn.
Deze dieren lijden. In stallen en tijdens transport. Ze ervaren stress en pijn. Dat kan niet anders.
Hoe ik dat weet? Door in stallen te zijn geweest en het met mijn eigen ogen te zien. Door talloze video’s over de slacht processen in Nederlandse slachthuizen te bekijken en van alle mensen die ik heb geïnterviewd die er zelf zijn geweest toen ik samen met anderen de documentaire Stoppen met vlees maakte over de effecten van de bio-industrie.
Spiritueel gezien vormt de bio-industrie een grote rem op het ontwaken van de mensheid. Wereldwijd gaan er ieder jaar 6.2 miljard dieren naar de slacht.
6.2 miljard dieren die lijden in stal en transport en vervolgens vermoord worden. Ieder jaar weer.
De grootschalige veehouderij is daarmee een enorm veld van lage trilling. En aangezien alles op aarde met elkaar verbonden is, trekt deze industrie ook het menselijk bewustzijn omlaag. In een tijd dat we eigenlijk juist in bewustzijn aan het groeien zijn…
Daarbij heeft de bio-industrie een negatief effect op het milieu.
Lees verder op mijn Telegrampagina:
https://t.me/RobertBridgeman
XR