De documentaire, van de hand van de Nederlandse filmmakers Robert Bridgeman en Lex Olthof, toont het verhaal van een wetenschappelijk onderzoek op de Kilimanjaro. Vanuit het perspectief van onderzoeker Robert Bridgeman die een groep van 22 klimmers begeleidt naar de top. Hoe zou het zijn als een groep ongetrainde klimmers zonder medicatie enkel met gebruik van ademhalingstechnieken de Kilimanjaro zou beklimmen? Hoe zou deze groep klimmers omgaan met hoogteziekteverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid?

Mt Kilimanjaro Afrika​

Robert had zelf in 2014 al deelgenomen aan een klimexpeditie onder leiding van Iceman Wim Hof. Ze beklommen de Kilimanjaro in korte broek en binnen 48 uur om de kracht van ademhalingstechnieken, koudetraining en mindset aan te tonen. De expeditieleden waren een half jaar of meer getraind. Dit gaf Robert inspiratie, als avontuurlijke bewustzijnsonderzoeker, de kracht van ademhalingstechnieken wetenschappelijk aan te tonen.

Toen Robert werd gevraagd een groep Zwolse ondernemers te begeleiden in ademhaling en mindset die de Kilimanjaro zouden beklimmen, zag hij zijn kans schoon.

Het was een groep ondernemers die zelf het initiatief hadden genomen hun grenzen te verleggen voor een aantal goede doelen.

De expeditie werd begeleid door hoogleraar cardiologie Dr. Arnoud van ’t Hof. Hij en mede expeditie-initiator Marius Nijland waren geïnspireerd een wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan de expeditie. Ze wilden onderzoeken wat de effecten van ademtechnieken zouden zijn op een groep ongetrainde mensen die langdurig aan hoogte blootgesteld werden. Door de twee groepen hadden ze een onderzoeksgroep én een controlegroep tot hun beschikking.

Bridgeman: “Ik wil laten zien dat ademtechnieken gelijk staan (of misschien wel de overtreffende trap zijn van) in dit geval het hoogteziektemedicijn Diamox. Als dat aantoonbaar is, welke medicijnen kunnen er dan nog meer door lichaamseigen technieken als ademhaling worden vervangen?”.

Dank aan iedereen die dit project mede mogelijk hebben gemaakt. Mijn speciale dank gaat uit naar de 22 Zwolse ondernemers voor de uitnodiging.