Wat heeft vlees eten van ons Nederlanders te maken met hongersnood, waterverspilling en klimaatverandering? Is de situatie in Nederland echt zo erg en hoezo krijg ik kanker en hartaanvallen van vlees eten? De documentaire Stoppen met Vlees laat aan de hand van interviews met specialisten, wetenschappers en bekende Nederlanders zien wat de effecten van vleesconsumptie zijn op dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Ook de alternatieven komen aan bod. Om deze onderwerpen in kaart te brengen maakte ik de internet documentaire Stoppen met vlees. Het gelijknamige boek en de film zijn onderdeel van het bewustwordingsproces Stoppen met vlees over de effecten van de bio-industrie.

stoppen met vlees documentaire

Waarom stoppen met vlees?

De huidige vleesconsumptie is verantwoordelijk voor een aantal van de grootste problemen waarmee de aarde op dit moment te kampen heeft; klimaatverandering, dierenleed, uitbraak van ziektes en pandemieën en een ongelijke verdeling van voedsel met als gevolg armoede en honger

✓ Het is beter voor je gezondheid
✓ Het is beter voor het milieu en dus voor de toekomst van de volgende generaties
✓ Het is beter voor dierenwelzijn
✓ Er zijn hele gezonde en lekkere alternatieven

Stoppen met vlees aflevering 1

Wat heb jij met vlees? In deze eerste aflevering (in een reis van zeven afleveringen) leer je Robert en een aantal van de sprekers kennen.

Stoppen met vlees aflevering 2

Wat heb jij met vlees? In deze tweede aflevering spreekt Robert o.a. Yvonne Kroonenberg en Loretta Schrijver over hoe het zit met onze compassie voor dieren in de vleesindustrie. Met Lesley Moffat van Eyes on Animals gaat het gesprek over slachterijen en de vraag of het verplichte bedwelmen niet anders kan en hoe Eyes on Animals in gesprek blijft met slachterijen en de mensen die er werken om samen naar oplossingen te zoeken. Robert gaat ook in gesprek met studenten van de HAS (Hoge Agrarische School) met de vraag hoe zij tegenover hun branche en dierenwelzijn staan en welke rol speelt de regelgeving en politiek hierin?

Stoppen met vlees aflevering 3

Misschien is transport wel het meest over het hoofd geziene aspect van de vleesindustrie. Wat gebeurt er eigenlijk met dieren op transport? Hebben ze het goed? Of juist niet? Zijn er oplossingen? Robert spreekt Karen Soeters van de Nicolaas G. Piersson foundation. Zij zegt: “Nederland is de slager van Europa”. Yvonne Kroonenberg en Guido Weijers steken hun mening niet onder stoelen, of banken en TV ook Julius Jaspers benoemt de oorzaak. Ook gaat Robert op bezoek bij Stichting Eyes on animals die de transporten volgen. Zij hebben een goed beeld van de situatie in Nederland.

Stoppen met vlees aflevering 4

In deze vierde aflevering neemt Robert je mee op een diepe duik in de gevolgen van vleesconsumptie op het milieu. Hij spreekt diverse wetenschappers die de feiten helder hebben. Heeft vlees eten nou echt zoveel gevolgen voor het klimaat, de oceanen en de Amazone regenwouden? Laat je verrassen.

Stoppen met vlees aflevering 5

Wat heeft het eten van vlees met ziekten als kanker te maken? Zitten er antibiotica in het vlees uit de supermarkt? En welke andere gezondheidsrisico’s kleven er aan de vleesconsumptie?

Stoppen met vlees aflevering 6

In deze aflevering onderzoekt Robert goede alternatieven voor vlees. De normen voor biologische vleesvervangers zijn strenger dan voor biologisch vlees. Heeft een vleesvervanger dezelfde voedingswaarde, bite, structuur en beleving  als vlees? 

Stoppen met vlees aflevering 7

Hoe ziet de toekomst van vleesconsumptie en vleesproductie eruit? Zal het bewustzijn nog meer toenemen zodat de vleesconsumptie verlaagd? Hoe bewust ben jij van jouw levensstijl en eetgedrag omtrent vlees?