De Laatste Kathaar

Wint zuivere liefde van de zwarte vloek?

Er zijn al talloze indrukwekkende boeken over de Katharen geschreven. Leerzame boeken over de kruistochten die tegen hen gevoerd werden. Prachtige romans over de verschrikkingen die deze mensen werden aangedaan. Over de brandstapels, de veldslagen en de wreedheid van de pauselijke inquisitie die tijdens de Katharenvervolging werd opgericht. Als er zoveel over geschreven is, wat maakt dit boek dan nog de moeite van het lezen waard?

Misschien dat dit boek niet alleen gericht is op de periode rond de ondergang van dit fascinerende volk. Maar juist gaat over de spirituele boodschap die zij voorleefden. Over hun priesters en priesteressen en de verbinding die zij hadden met hun belangrijkste profeten Jeshua en Maria Magdalena. Hoe dachten de Katharen? Hoe leefden zij? Hoe voelde hun spirituele beoefening? Waarom zijn zij de wegvoorbereiders voor ons in de tijd waarin wij leven?

Dit verhaal is geschreven in het Katharenland waar ik met veel plezier gewoond heb. Het is gebaseerd op vijf jaar onderzoek, zowel vanachter het bureau als in het veld. In Katharensteden en -dorpen, in kastelen diep in de Pyreneeën, in mysterieuze grotten en op talloze heilige plaatsen in dit gebied deed ik inspiratie en feiten op voor deze geschiedenis.